Lucratul de acasă: care sunt regulile cheie pe care trebuie să le respecte organizația ta
Conceptul de lucru de acasă (work from home) s-a răspândit masiv în acest an ca urmare a pandemiei de COVID-19, cu un impact semnificativ pe piața muncii. Unele organizații au introdus deja acest mod de lucru, în timp ce altele se află în proces de aplicare.
Și înainte de pandemie, în Uniunea Europeană, 5,4% dintre angajați, cu vârste între 15 și 64 de ani, lucrau de obicei de acasă. România se afla la coada clasamentului: doar 0,8% dintre angajați (45.000 de persoane) lucrau de acasă – conform unui studiu Eurostat.
Anul 2020 a adus însă schimbări importante atât în România, cât și la nivel global în ceea ce privește transformarea digitală a organizațiilor și crearea unei infrastructuri capabile să asigure condiții pentru lucrul de acasă.
Dell Technologies’ Digital Transformation Index 2020 (DT), un studiu global publicat de către Dell Technologies în octombrie, arată că organizațiile își adaptează rapid programele de digitalizare și sunt pe cale de a realiza în câteva luni schimbări tehnologice care ar fi necesitat altfel, în condiții normale, ani de zile.
DT este unul dintre primele studii globale care indică schimbările de comportament din domeniul economic în condițiile pandemiei, iar una dintre concluziile principale este că opt din zece organizații au accelerat programele de transformare digitală în acest an, iar 79% își reinventează modelul de business.
Comparația dintre datele edițiilor anterioare ale DT, din 2016 și 2018, și cele din 2020 ne indică creșterea numărului organizațiilor cel mai mature din punct de vedere digital (digital leaders) cu șase procente. Următorul grup de organizații din punctul de vedere al maturității digitale, aflate deja în proces evident de transformare (digital adoptions), a crescut ca pondere în total cu 16%, de la 20% în 2018 la 36% în acest an.
Indexul DT 2020 înregistrează, de asemenea, o scădere, începând cu 2018, a numărului de organizații reticente în a adopta digitalizarea (grupul cel mai puțin matur digital) cu 8%.
Companiile tech, precum Dell Technologies, consideră că au un rol important în proiectarea viitorului pe piața muncii. Aceste companii au devenit parteneri pentru organizațiile care își doresc introducerea unui mod de lucru hibrid, de acasă – de la birou.
Sursa: wallstreet