Odată cu autorizarea primelor vaccinuri împotriva COVID-19 și începerea campaniei de administrare a acestora în mai multe țări la nivel global, în spațiul public au căpătat din ce în ce mai mult interes discuțiile privind posibila apariție a unor restricții pentru cei care refuză să își facă vaccinul. De la imposibilitatea de a călători, până la situații în care angajatorul ar putea decide concedierea acestora, astfel de situații sunt dezbătute la nivel global de autorități împreună cu mediul de business. În cadrul unui interviu acordat wall-street.ro, Anca Atanasiu, Managing Associate, Radu și Asociații, a explicat cum arată legislația din România, răspunzând la una dintre principalele întrebări pe care și-o pun cei care nu se vaccinează: Pot fi concediat din această cauză?
Campania de vaccinare a debutat în România pe 27 decembrie 2020, iar pe data de 17 ianuarie a anului curent a fost depășită borna de 200.000 de persoane vaccinate, respectiv un total de 204.185 de persoane vaccinate, din care 875 de persoane vaccinate cu rapel.
Dincolo de eforturile de organizare pe care autoritățile le au de făcut pentru a putea asigura un proces de vaccinare fără probleme pentru cei înscriși, aceștia trebuie să se concentreze și pe o campanie de informare cât mai coerentă pentru a convinge cetățenii în legătură cu eficacitatea vaccinului, provocare cu care se confruntă mai multe țări la nivel global.
Având în vedere cifrele menționate mai sus și faptul că, indiferent de industrie, există un procent de persoane ce refuză să se vaccineze, s-au accentuat discuțiile privind posibilitatea angajatorului de a solicita un vaccin anti-COVID-19 atât la momentul angajării, cât și pentru angajații existenți, ca soluție pentru revenirea la normal a activității economice.
”În prezent, legislaţia nu prevede în mod expres posibilitatea condiţionării angajării de prezentarea unui certificat care atestă vaccinarea anti Covid-19. Mai mult, legislaţia din România nu prevede obligativitatea vaccinării, deşi această intenţie a existat la momentul introducerii proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie, şi nici obligativitatea efectuării oricărui tip de vaccin în vederea angajării sau a prestării anumitor activităţi, cu anumite excepţii extrem de specifice în cazul personalului din domeniul sanitar”, precizează Anca Atanasiu (foto), Managing Associate, Radu și Asociații într-un interviu acordat
”În lipsa unei obligaţii legale sau a unei prevederi care să permită angajatorilor o astfel de condiţionare, solicitarea unui vaccin anti-Covid-19 la angajare poate fi considerată nejustificată, discriminatorie precum şi, de ce nu, o îngrădire a dreptului la muncă, unul dintre principiile fundamentale stabilite de Codul Muncii fiind acela al libertăţii muncii „Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.”, explică Anca Atanasiu.
Ce spune Codul Muncii despre măsurile pe care companiile le pot lua în legătură cu actualii angajați?
Codul Muncii stabilește dreptul angajatorilor de a include în regulamentul intern prevederi cu privire la disciplina în muncă, abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile, precum și regulile privind securitatea și sănătatea în muncă în cadrul organizației. În acest context, refuzul salariaţilor de a se vaccina ar putea fi considerată o abatere disciplinară sancţionată cu desfacerea contractului de muncă?
”Pentru ca o astfel de sancţiune să poată fi aplicată, este în primul rând necesar ca abaterea să fie reglementată prin regulamentul intern. Introducerea unei astfel de prevederi în regulamentul intern ar putea atrage riscul de contestare a legalităţii măsurii, respectiv de încălcare a drepturilor salariaţilor. Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de compentenţa instanţelor judecătoreşti care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate de salariaţi” explică Anca Atanasiu.
Sursa: wallstreet