Carnet de munca / Adeverinta de vechime

S-a incheiat era indelungata a carnetului de munca, ca document de probare a vechimii in munca, odata cu abrogarea Decretului nr. 92/1976 si a Ordinului nr.136/1976 care reglementa metodologia de completare a carnetului de munca.

Pana la 31 decembrie 2010 carnetul de munca era dovada anilor si a locurilor in care ai lucrat. De la 01 ianuarie 2011, acest document a fost “scos la pensie”, iar daca te intrebi cum faci dovada vechimii in munca dupa aceasta data, iti raspundem noi, cu adeverinta de vechime.

Potrivit art.279 din Codul Muncii, vechimea in munca se probeaza cu carnetul de munca pana la data de 31 decembrie 2010. Ca urmare, acest document oficial cu caracter personal a fost restituit titularului in vederea pastrarii si utilizarii pentru obtinerea dreptului la pensie.

De la 1 ianuarie 2011, evidenta muncii se realizeaza numai electronic. Hotararea Guvernului nr. 500/2011  si Codul Muncii au obligat angajatorul sa infiinteze Registrul General de Evidenta a Salariatilor (ReviSal).

Orice salariat sau fost salariat poate solicita angajatorului eliberarea unui document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceasta obligatie este prevazuta la art. 34 alin (5) din Codul Muncii.

Angajatorii care refuza eliberarea adeverintelor de vechime pot fi sanctionati contraventional cu amenda de la 300 lei la 1000 lei.

Daca, din motive obiective, angajatorul nu poate elibera adeverinta de vechime in munca, salariatul sau fostul salariat poate solicita Inspectoratului Teritorial de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in Registrul General de Evidenta a Salariatilor, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.