Daca esti in cautarea unui job, trebuie sa stii ca la fiecare interviu de angajare la care vei participa vor exista o serie de intrebari standard si este ideal sa te pregatesti din timp sa raspunzi. Nu memora raspunsurile, insa ar fi bine sa te gandesti dinainte ce vei raspunde.

1. Ce stii despre compania noastra?
Trebuie sa stii macar cu ce se ocupa firma, care este reputatia ei in cadrul industriei din care face parte si sa ii cunosti produsele oferite pe piata de desfacere. Viitorul angajator iti va furniza mai multe informatii despre companie in timpul interviului, asa ca arata-te interesat .

2. Ce anume doresti de la un loc de munca?
Un raspuns adecvat (adaptat in functie de fiecare domeniul de activitate) ar fi:
– “Acest job reprezinta o oportunitate de a-mi folosi calitatile si de a-mi fi recunoscute, imi plac provocarile la locul de munca si doresc sa am posibilitatea de a-mi imbunatati cunostintele in acest domeniu”

3. De ce ati renuntat la ultimul loc de munca?
De regula nu exista un singur motiv pentru care schimbam un job. Actualul angajator nu va aprecia daca vorbesti “ de rau” fostul sef, asa ca, posibile motive care pot fi mentionate ar fi :
– “Mi s-a ivit o ocazie unica sa preiau o pozitie cu mai multe responsabilitati si mai multe oportunitati de dezvoltare”;
– “Caut mai multe provocari. Sunt un angajat foarte bun si nu am vrut ca nemultumirea mea sa aiba un impact asupra muncii mele”.

4. Ce imi poti spune despre tine?
Fii succint, foloseste-te de datele din CV pentru a demonstra experienta acumulata si scopul pe care il urmaresti, mentioneaza doar aspectele positive.

5. Descrie o situatie dificila pe care ai depasit-o.
Intrebarile din acest registru au scopul de a afla cum gestionezi anumite situatii. Angajatorul poate sa isi dea seama de cum vei reactiona in viitor, pe baza reactiilor din trecut. Da exemple concrete de situatii dificile prin care ai trecut la locul de munca si ce solutii ai gasit pentru a rezolva problema.

6. Cum te descurci in situatii de stres si presiune?
Da exemple de cum faci fata stresului de la locul de munca. Astfel, viitorul angajator isi va face o parere despre tine si cum te descurci in situatii de criza.

Exemple: -“Lucrez mai bine in situatii in care sunt presat si am descoperit ca imi place sa muncesc intr-un mediu competitiv”.
-” Punandu-mi responsabilitatile intr-o prioritate m-a ajutat sa-mi clarific lucrurile si astfel am reusit sa duc la bun sfarsit taskurile atribuite “.