Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, 09 septembrie 2014, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori.

Modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pentru conditiile normale de munca,  daca acum valoarea este de 20.8%, incepand cu 01 octombrie 2014, aceasta se va reduce la 15.8%, pentru conditiile deosebite de munca va fi o reducere de la 25.8% la 20.8%, iar pentru conditiile speciale de munca de la 30.8% la 25.8%.

Guvernul speră ca implementarea măsurii de reducere a CAS să ducă la crearea de noi locuri de muncă, prin reducerea poverii fiscale a angajatorilor ( vizibil mai degraba la marile companii, nu si la firmele mici), dar şi la diminuarea fenomenului muncii “la negru”.  In Romania, numarul persoanelor care lucreaza fara forme legale, este estimat la aproximativ 1 milion.

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale este o masura benefica pentru angajatori, dar exista riscul cresterii altor taxe si impozite, pentru a mentine echilibrul bugetar.