Daca ai trecut de interviul telefonic, de primul interviu face-to-face si de interviul privind testarea aptitudinilor, te astepti ca la ultima intalnire sa negociati si pachetul salarial. Bineinteles, esti stresat : “daca cer prea mult si nu ma incadrez in bugetul stabilit pentru acest post?” “Dar daca cer prea putin si angajatorul va crede ca nu stiu sa ma plasez pe piata muncii?”
Este foarte important sa intelegi nivelul salarial din momentul de fata pentru diverse joburi pe care le poti accesa. Incearca sa discuti cu persoane care lucreaza in domeniul vizat de tine, documenteaza-te si vei fi pregatit pentru negociere. Nu uita ca informatia inseamna putere.
Trebuie sa stii ca pentru unele joburi exista o grila salariala impusa de angajatori care nu poate fi negociata. Dar, pe langa pachetul salarial, este posibil sa primesti anumite beneficii- discount la anumite produse, abonamente medicale, abonamente la sali de fitness, etc.
Documentarea nu este de fiecare data suficienta. Este important sa ai in vedere faptul ca in cadrul unei oferte de serviciu trebuie sa stii cum sa “te vinzi mai bine”, iar daca tu nu crezi ca meriti salariul pe care il soliciti , nici angajatorul nu va fi convins. Din pacate, majoritatea candidatilor accepta prima oferta de la masa negocierilor.

Cum sa te pregatesti :

  • Fa o cercetare in domeniul de activitate care te intereseaza.
  • Ia in calcul experienta pe care ai acumulat-o pana in acest moment.
  • Ia in calcul daca ai studiile de specialitate finalizate, sau in curs de finalizare, pentru acest domeniu.
  • Ia in calcul locatia- regiunea tarii, pot fi diferente de la un oras la altul.
  • Fii flexibil si dispus sa negociezi.
  • Fii pregatit si pentru eventualitatea primirii unui refuz .
  • Atentie la limbajul non verbal, atitudinea trebuie sa fie pozitiva, nu uitati sa ZAMBITI.

Ideea de baza este sa punctam clar ce oferim companiei angajatoare in schimbul asteptarilor noastre salariale.
Nu discuta la interviu despre cati bani ai nevoie ca sa iti platesti ratele sau iesirile in oras.

Negocierea salariului este un joc psihologic. Partea care este cea mai bine informata, care are incredere in sine si comunica eficient iese intotdeauna castigatoare in acest joc.